Iako su mnogi od vas svjesni osnovnih funkcionalnosti Zoho Cliq-a, on također ima gomilu prečica koje nisu toliko poznate. Neke od njih je lako pronaći, ali su druge manje očigledne. Ove prečice, koje se često zanemaruju ili se nedovoljno koriste, pomažu, maksimiziraju vašu efikasnost unutar Zoho Cliq-a. Prepoznajući vrijednost u konsolidaciji ovog znanja i dijeljenju sa svima, sastavio sam listu ovih savjeta i prečica. U nastavku pogledajte kratak pregled:

Naredba da vas podsjeti

Da li ste znali da u Zoho Cliq-u postoje neke već postojeće komande kosih crta koje vam mogu olakšati rad? Na primjer, možete kreirati podsjetnik za sebe ili druge direktno iz chata umjesto da odete u odjeljak podsjetnika da ga kreirate. Na ovaj način nećete morati prekidati tok razgovora da biste kreirali podsjetnik.

Korištenje markdowna za predviđanje naslova niti

Ponekad, kada kreirate nit, automatizovani naslov ne obuhvata suštinu same niti. Zoho Cliq uzima nasumične riječi iz osnovne poruke da predvidi naslov. Također možete učiniti da aplikacija daje prioritet određenim riječima za naslov teme. Dok neka smanjenja, poput podebljanog teksta, omogućavaju Zoho Cliq-u da odredi prioritet riječi za naslov teme, druga smanjenja također mogu učiniti da zanemari riječi za naslov.

Davanjem prioriteta ili isključivanjem određenih riječi, možete osigurati da naslov vaše teme tačno odražava sadržaj vašeg razgovora bez potrebe za ručnim uređivanjem. Dakle, sljedeći put kada kreirate nit, pokušajte upotrijebiti različite ocjene kako biste saznali koji su pozitivni, a koji negativni.

Dobijanje trajne veze do poruke jednim klikom

Kada trebate nekoga uputiti na određenu poruku unutar kanala ili chata, obično koristite permalink poruku. Međutim, postoji zgodna prečica koju mnogi zanemaruju: umjesto da desnom tipkom miša kliknete poruku i odaberete “Kopiraj vezu poruke” iz izbornika radnji, možete jednostavno kliknuti na vremensku oznaku koja se pojavljuje kada pređete mišem iznad poruke. Ovo trenutno kopira trajnu vezu poruke, omogućavajući vam da je podijelite s drugima bez ikakvih problema.

Kreator poruka i obrazac za izgradnju

Niko ne voli da ukuca više koda nego što je potrebno. I kao platforma s niskim kodom, pokušavamo izbjeći potrebu za kodiranjem što je više moguće. Dakle, kada kreirate komponente platforme koje zahtijevaju postavljanje kartice s porukom ili obrasca, želimo da se suzdržite od sjedenja i kodiranja obrasca ili kartice s porukom. Umjesto toga, možete koristiti kreator poruka i formu da ih kreirate bez ikakvog koda.

Uz njih, možete jednostavno prevući i ispustiti svoje zahtjeve da biste ih izgradili.

Pregled zajedničkog dokumenta

Saradnja korištenjem dokumenta ponekad može biti gnjavaža. Pogotovo ako sarađujete putem tekstova, ostavljanje komentara za saradnika da provjeri sljedeći dan može biti presporo. Osim toga, prebacivanje između dokumenta i vašeg razgovora može potrajati. Ovo je mjesto gdje je dugme za pregled zgodno kada dijelite dokumente u chatu. Kada kliknete na njega, dokument će se otvoriti kao pregled dok se chat pomjeri u stranu. Na ovaj način možete vidjeti cijeli dokument dok još uvijek sarađujete u chatu.

Traži unutar fajlova

Svi smo izgubili datoteke ili slike koje smo davno dijelili u beskrajnoj dubini interneta. Očigledno, većina nas se ne sjeća imena datoteke ili slike koju smo podijelili (posebno oni od nas koji daju nazive datotekama jednim znakom – kako očekujete da se sjećamo te slike pod nazivom a.jpg?). Ali naš tim je bio odlučan da pronađe rješenje. Studije su potvrdile da je veća vjerovatnoća da će ljudi zapamtiti sadržaj slike ili datoteke nego naziv datoteke. Stoga smo uključili mali opcioni parametar u globalnu pretragu, “filehas”, koji koristi optičko prepoznavanje znakova (OCR).

Ovaj parametar će omogućiti Zoho Cliq-u da skenira i tekstove unutar datoteka. Dakle, ako je ključna riječ koju tražite prisutna u datoteci, ta datoteka će se također pojaviti u rezultatima pretraživanja.

Brzo dodajte ljude u chat

Većina nas doda još jednog korisnika u razgovor pomoću funkcije “Dodaj učesnike”. Neki od vas možda znaju da kada spomenete korisnika koji nije dio chata, dobijate brzu opciju da ga dodate u chat. Ali jeste li znali da postoji mnogo brži način za dodavanje korisnika u chat bez prekidanja toka razgovora? Jednostavno upišite “+” nakon čega slijedi ime korisnika da ga brzo dodate u grupni chat. Funkcioniše slično kao @pominjanja, ali se razlikuje po tome što dodaje korisnika u razgovor.

Peer-to-peer dijeljenje datoteka

Ako ste ikada dijelili veliku datoteku, znate da Zoho Cliq primjenjuje ograničenje dijeljenja datoteka do 1 GB. Ali postoji rješenje za ovo. Možete koristiti peer-to-peer metod dijeljenja datoteka da podijelite bilo koju datoteku koju želite. Ova metoda nema ograničenja veličine. Jedini uslov je da i prijemnik bude online.

Prečice za chat

Postoji nekoliko prečica dok nekome šaljete poruke koje bi vam mogle biti od velike pomoći. Evo nekih od njih:

  1. Dvaput dodirnite bilo koju poruku da odgovorite na tu određenu poruku.
  2. Koristite strelicu nagore da uredite svoju posljednju poruku u chatu. Nakon toga, također možete pritisnuti escape i enter da izbrišete tu poruku.
  3. Ako ste komandu s kosom crtom izvršili posljednju, možete koristiti strelicu nagore da ponovo koristite istu naredbu.

Brza povratna informacija

Naišli ste na grešku ili grešku tokom razgovora? Ili možda imate goruće pitanje o tome kako nešto funkcionira? Ne brinite da ćete poremetiti tok razgovora ili morati da zatvorite prozor za ćaskanje. Jednostavno ukucajte “/feedback” u chat i ovo će direktno otvoriti obrazac za povratne informacije. Ova brza komanda osigurava da nam možete poslati povratne informacije bez ikakvih prekida tokom rada.

Dakle, samo naprijed i koristite “/feedback” kad god trebate podijeliti svoje misli ili potražiti pomoć. Tu smo da vas saslušamo i pomognemo na svakom koraku.

Filtrirajte nepročitane poruke u mobilnoj aplikaciji

Da završim, otkrit ću vam tajnu prečicu u Zoho Cliq mobilnoj aplikaciji. Ako imate više nepročitanih poruka koje želite provjeriti, možete ih filtrirati tako što ćete dvaput kliknuti na ikonu chata. Ovo će prikazati samo nepročitane poruke. Ponovnim klikom na ikonu vratit ćete se na normalnu stranicu za ćaskanje.

Otključavanjem ovih skrivenih prečica unutar Zoho Cliq-a, ne štedite samo minute – vi vraćate dragocjene trenutke da biste se fokusirali na ono što je zaista važno. I zapamtite, ovo je samo početak. Postoji još mnogo skrivenih blaga koje čekaju da budu otkrivene unutar aplikacije. Pošto je Uskrs odmah iza ugla, nadam se da ćete uživati ​​u traženju ovih prečica!