Kako Bitrix24 osnažuje neprofitne organizacije sa efikasnim alatima za prikupljanje sredstava i upravljanje

Neprofitne organizacije su neki od životnih neopjevanih heroja, zaista neophodni u rješavanju društvenih potreba, zagovaranju ciljeva i pokretanju pozitivnih promjena. Međutim, upravljanje njihovim operacijama može biti zamršen i zahtjevan posao. Od organizacije događaja prikupljanja sredstava do praćenja donacija i upravljanja volonterima, neprofitne organizacije moraju žonglirati sa zadacima koji zahtijevaju efikasna rješenja i procese kako bi u potpunosti maksimizirali svoj utjecaj.

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija je ovdje postala ključni saveznik, nudeći inovativna rješenja koja pomažu u prevazilaženju ovih operativnih izazova i postizanju njihovih ciljeva.

Bitrix24 se ističe kao jedno takvo rješenje.

U ovom članku ćemo istražiti izazove neprofitnih organizacija u prikupljanju sredstava i upravljanju i kako jedinstvene funkcije Bitrix24 efikasno rješavaju ove izazove. Na kraju ćete vidjeti kako platforma osnažuje neprofitne organizacije da pojednostave operacije, povećaju prihode od prikupljanja sredstava i poboljšaju angažman donatora, pružajući maksimalan učinak zajednicama kojima služe.

Razumijevanje izazova s ​​kojima se suočavaju neprofitne organizacije

Neprofitne organizacije, vođene svojom misijom da stvore pozitivne promjene, susreću se s raznim izazovima u svom svakodnevnom poslovanju. Ovi izazovi mogu značajno uticati na njihovu sposobnost da efikasno ispunjavaju svoje misije. Istražimo neke od uobičajenih izazova s ​​kojima se suočavaju:

 • Ograničeni resursi

Neprofitne organizacije često rade sa ograničenim finansijskim sredstvima, oslanjajući se na donacije, grantove i volontersku podršku da bi održale svoje poslovanje. Ovo finansijsko ograničenje može ograničiti njihovu sposobnost da ulažu u osnovne alate i tehnologije za pojednostavljenje operacija i maksimiziranje napora za prikupljanje sredstava.

 • Složeni pejzaž za prikupljanje sredstava

Pejzaž prikupljanja sredstava za neprofitne organizacije je višestruk i konkurentan. Neprofitne organizacije moraju se kretati kroz različite kanale prikupljanja sredstava, uključujući pojedinačne donacije, korporativna sponzorstva, grantove i događaje prikupljanja sredstava. Upravljanje ovim različitim naporima prikupljanja sredstava uz održavanje odnosa sa donatorima i postizanje finansijskih ciljeva može biti neodoljivo bez efikasnih alata i strategija.

 • Angažovanje i zadržavanje donatora

Izgradnja odnosa sa donatorima je neophodna za održivost neprofitnih organizacija. Međutim, neprofitnim organizacijama je potrebna pomoć da efikasno angažuju donatore, informišu ih o svom uticaju i zadrže njihovu podršku tokom vremena. Uz snažan sistem upravljanja donatorima i komunikacijsku strategiju, neprofitne organizacije mogu izbjeći gubitak donatora i propuštanje vitalnih mogućnosti finansiranja.

 • Koordinacija i upravljanje volonterima

Volonteri su žila kucavica mnogih neprofitnih organizacija, pružajući vrijednu podršku u različitim kapacitetima, od osoblja za događaje do realizacije programa. Međutim, efikasno koordiniranje i upravljanje volonterima može biti logistički izazov, posebno za neprofitne organizacije sa ograničenim osobljem i resursima. Uz odgovarajuće alate i procese upravljanja volonterima, neprofitne organizacije mogu efikasno regrutovati, uključiti i zadržati volontere.

 • Upravljanje podacima i izvještavanje

Neprofitne organizacije prikupljaju i upravljaju ogromnim količinama podataka, uključujući informacije o donatorima, ishode programa i finansijske transakcije. Međutim, mnogim neprofitnim organizacijama je potrebno više alata i sistema za efikasno organizovanje, analizu i izveštavanje o ovim podacima. Uz tačne i pravovremene uvide u podatke, neprofitne organizacije mogu izmjeriti svoj utjecaj, pokazati odgovornost prema zainteresiranim stranama i donijeti odluke zasnovane na podacima kako bi potaknule rast i održivost organizacije.

Razumijevanje ovih izazova naglašava kritičnu potrebu za efikasnim alatima i rješenjima prilagođenim jedinstvenim potrebama neprofitnih organizacija. Baveći se ovim izazovima direktno, Bitrix24 alati za prikupljanje sredstava i upravljanje osnažuju neprofitne organizacije da prevaziđu prepreke, pojednostave operacije i efikasnije ostvare svoju misiju.

Kako Bitrix24 osnažuje prikupljanje sredstava i upravljanje neprofitnim organizacijama

Bitrix24 je moćna i svestrana platforma, skrojena za jedinstvene zahtjeve neprofitnog sektora. Prvo ćemo napraviti kratak pregled njegovih karakteristika, prije nego pogledamo kako se one mogu koristiti za osnaživanje prikupljanja sredstava i napora za upravljanje neprofitnim organizacijama.

Pregled Bitrix24

Bitrix24 je sveobuhvatan paket alata dizajniranih za upravljanje poslovanjem, saradnju i komunikaciju. Evo kratkog pregleda njegovih ključnih karakteristika:

1. CRM (Customer Relationship Management): Bitrix24 pruža moćan CRM sistem koji pomaže preduzećima da upravljaju potencijalnim klijentima, kontaktima, poslovima i fakturama. Uključuje alate za automatizaciju prodaje, upravljanje kanalima i korisničku podršku, omogućavajući preduzećima da poboljšaju svoje prodajne procese i interakciju s kupcima.

2. Upravljanje projektima: Uz mogućnosti upravljanja zadacima i projektima , Bitrix24 omogućava timovima da efikasno organizuju i prate svoj rad. Karakteristike uključuju dodjelu zadataka, gantograme, praćenje vremena, upravljanje radnim opterećenjem i alate za saradnju kako bi timovi bili usklađeni i produktivni.

3. Komunikacijski alati: Bitrix24 nudi niz komunikacijskih alata uključujući društveni intranet, chat i video pozive, grupni chat, e-poštu i zajednički kalendar. Ovi alati olakšavaju besprijekornu internu komunikaciju i suradnju unutar timova i cijele organizacije.

4. Upravljanje ljudskim resursima: Platforma uključuje HR alate kao što su imenici zaposlenih, upravljanje odsustvom, izvještaji o radu i funkcije upravljanja vremenom . Ovi alati pomažu u upravljanju HR procesima, praćenju učinka zaposlenih i poboljšanju upravljanja radnom snagom.

5. Upravljanje dokumentima: Bitrix24 pruža mogućnost skladištenja dokumenata, deljenja datoteka i onlajn uređivanja. Ovo omogućava timovima da sarađuju na dokumentima u realnom vremenu, efikasno organizuju datoteke i pristupaju im sa bilo kog mesta.

6. Marketing Automatizacija: Nudi marketinške alate za e-mail marketing, oglašavanje i upravljanje društvenim medijima, omogućavajući preduzećima da automatiziraju i prate svoje marketinške kampanje.

7. Kontakt centar: Bitrix24 uključuje funkciju kontakt centra koja podržava komunikaciju korisnika putem različitih kanala kao što su live chat, društvene mreže i telefonija.

8. Mobilna aplikacija: Bitrix24 ima mobilnu aplikaciju koja osigurava pristup svim svojim funkcijama u pokretu, omogućavajući korisnicima da ostanu povezani i produktivni s bilo kojeg mjesta.

Ove karakteristike čine Bitrix24 raznovrsnom platformom za upravljanje različitim aspektima poslovanja, od operacija i upravljanja projektima do odnosa s kupcima i marketinga.

Kako Bitrix24 osnažuje neprofitne organizacije sa efikasnim alatima za prikupljanje sredstava i upravljanje

Bitrix24-ova rješenja za prikupljanje sredstava i upravljanje

Evo kako se ovi alati mogu koristiti za osnaživanje i utjecaj na prikupljanje sredstava i upravljanje neprofitnim organizacijama:

Upravljanje donatorima

 • Bitrix24 CRM omogućava neprofitnim organizacijama da održavaju detaljne profile donatora, uključujući kontakt informacije, istoriju donacija i komunikacijske preferencije.
 • Neprofitne organizacije mogu segmentirati donatore na osnovu različitih kriterijuma, kao što su davanje istorije, interesovanja i nivo angažovanja, kako bi personalizovali napore u komunikaciji i upravljanju.
 • Praćenjem interakcija donatora i metrike angažmana, neprofitne organizacije mogu identificirati mogućnosti za njegovanje odnosa, njegovanje lojalnosti i povećanje stope zadržavanja donatora.

Praćenje kampanje

 • Bitrix24 omogućava neprofitnim organizacijama da kreiraju i prate kampanje prikupljanja sredstava, uključujući online kampanje, događaje i inicijative za prikupljanje sredstava među kolegama.
 • Neprofitne organizacije mogu pratiti ključne metrike kao što su iznosi donacija, doseg kampanje i stope konverzije kako bi procijenili učinak kampanje i identificirali područja za poboljšanje.
 • Uz uvid u efektivnost kampanje u realnom vremenu, neprofitne organizacije mogu poboljšati svoje strategije prikupljanja sredstava, optimizirati resurse i maksimizirati učinak svojih napora u prikupljanju sredstava.

Koordinacija volontera

 • Bitrix24 pojednostavljuje upravljanje volonterima tako što pruža alate za kreiranje prilika za volontere, regrutovanje volontera i zakazivanje smjena volontera.
 • Neprofitne organizacije mogu komunicirati s volonterima, dijeliti važna ažuriranja i neprimjetno koordinirati volonterske aktivnosti unutar platforme.
 • Racionalizacija koordinacije i komunikacije volontera omogućava neprofitnim organizacijama da efikasnije angažuju volontere, optimizuju volonterske resurse i poboljšaju isporuku programa.

Upravljanje podacima i izvještavanje

 • Bitrix24 centralizuje informacije o donatorima, rezultate programa i finansijske podatke, olakšavajući neprofitnim organizacijama da organizuju, analiziraju i izveštavaju o kritičnim podacima.
 • Neprofitne organizacije mogu generirati prilagođene izvještaje, vizualizirati trendove podataka i pratiti napredak prema ciljevima prikupljanja sredstava i organizacijskim ciljevima.
 • Koristeći uvid u podatke i analitiku, neprofitne organizacije mogu donositi informirane odluke, mjeriti utjecaj i pokazati odgovornost prema dionicima, donatorima i finansijerima.

Integracija i prilagođavanje

 • Bitrix24 se neprimetno integriše sa drugim alatima i softverom koji obično koriste neprofitne organizacije, kao što su platforme za prikupljanje sredstava, softver za marketing putem e-pošte i računovodstveni sistemi.
 • Neprofitne organizacije mogu prilagoditi Bitrix24 tako da odgovara njihovim potrebama i tokovima rada, uključujući prilagođavanje polja, tokova rada i automatizacije kako bi se uskladili s organizacijskim procesima.
 • Uz fleksibilne mogućnosti integracije i prilagođavanja, neprofitne organizacije mogu stvoriti prilagođeno rješenje koje ispunjava njihove jedinstvene zahtjeve i maksimizira efikasnost i efektivnost.

Bitrix24 nudi sveobuhvatan skup funkcija i pogodnosti koje osnažuju neprofitne organizacije da pojednostave poslovanje, povećaju prihod od prikupljanja sredstava i povećaju angažman donatora. Koristeći Bitrix24 upravljanje donatorima, praćenje kampanja, koordinaciju volontera i alate za upravljanje podacima, neprofitne organizacije mogu efikasnije ostvariti svoje misije i uticati na zajednice kojima služe.

Savjeti za implementaciju i najbolje prakse

Implementacija Bitrix24 u neprofitnoj organizaciji zahtijeva pažljivo planiranje, strateško izvršenje i stalnu optimizaciju. Evo nekoliko savjeta i najboljih praksi kako biste pomogli neprofitnim organizacijama da maksimalno iskoriste prednosti Bitrix24:

 • Definirajte jasne ciljeve

Prije implementacije Bitrix24, neprofitne organizacije trebaju definirati jasne ciljeve i ciljeve za korištenje platforme. Bilo da se poboljša upravljanje donatorima, poveća prihod od prikupljanja sredstava ili poboljša koordinacija volontera, jasna vizija će voditi proces implementacije i osigurati usklađenost sa ciljevima organizacije.

Kako Bitrix24 osnažuje neprofitne organizacije sa efikasnim alatima za prikupljanje sredstava i upravljanje

 • Prilagodite se svojim potrebama

Bitrix24 nudi širok spektar prilagodljivih funkcija i alata kako bi se zadovoljile jedinstvene potrebe neprofitnih organizacija. Odvojite vrijeme da prilagodite Bitrix24 tako da odgovara tokovima posla, procesima i preferencijama vaše organizacije. Bilo da prilagođavate donatorske profile, postavljate kampanje za prikupljanje sredstava ili konfigurišete radni tok upravljanja volonterima, prilagođavanje Bitrix24 vašim specifičnim zahtevima će poboljšati upotrebljivost i usvajanje među članovima osoblja.

 • Obezbedite obuku i podršku

Kako bi osigurale uspješno usvajanje Bitrix24, neprofitne organizacije bi trebale pružiti sveobuhvatnu obuku i podršku članovima osoblja. Ponudite praktične treninge, video tutorijale i korisničke vodiče kako biste pomogli članovima osoblja da efikasno koriste Bitrix24. Pored toga, odredite osobu ili tim koji će vam pružiti stalnu podršku i odgovoriti na sva pitanja koja se pojave tokom procesa implementacije.

 • Poticati saradnju i komunikaciju

Potaknite saradnju i komunikaciju među članovima osoblja koristeći komunikacijske alate Bitrix24, kao što su instant poruke, grupni razgovori i projektni forumi. Kreirajte kanale i grupe za različite timove ili odjele kako biste olakšali besprijekornu komunikaciju i suradnju. Negovanjem kulture saradnje, neprofitne organizacije mogu maksimalno povećati efikasnost Bitrix24 i pokrenuti inovacije unutar organizacije.

 • Pratite napredak i tražite povratne informacije

Kontinuirano pratite napredak i tražite povratne informacije od članova osoblja kako biste identificirali područja za poboljšanje i optimizaciju. Koristite Bitrix24 alate za analitiku i izvještavanje da biste pratili metriku korištenja, izmjerili stope usvajanja i identificirali područja niske angažiranosti. Redovne povratne informacije od članova osoblja mogu vam pomoći da shvatite njihova iskustva s Bitrix24 i riješite probleme s kojima se mogu susresti.

Prateći ove savjete za implementaciju i najbolje prakse, neprofitne organizacije mogu uspješno implementirati Bitrix24 i maksimizirati njegov utjecaj na svoje napore prikupljanja sredstava i upravljanja.

Zaključak

Bilo da ste mala osnovna organizacija ili velika međunarodna nevladina organizacija, Bitrix24 nudi resurse i mogućnosti za pojednostavljenje poslovanja, maksimiziranje uticaja i pokretanje pozitivnih promjena. Neprofitne organizacije rade odličan posao za društvo; Bitrix24 im pomaže da naprave još bolji.

Često postavljana pitanja

1. Može li se Bitrix24 integrirati sa postojećim platformama za prikupljanje sredstava koje koriste neprofitne organizacije?

Da, Bitrix24 nudi besprijekornu integraciju sa širokim spektrom platformi za prikupljanje sredstava koje obično koriste neprofitne organizacije, uključujući platforme za online donacije, platforme za prikupljanje sredstava ravnopravnim korisnicima i platforme za crowdfunding. Ova integracija omogućava neprofitnim organizacijama da konsoliduju napore prikupljanja sredstava, prate donacije i pojednostave upravljanje donatorima unutar Bitrix24 platforme, povećavajući efikasnost i efektivnost u kampanjama prikupljanja sredstava.

2. Kako Bitrix24 podržava usklađenost sa propisima o zaštiti podataka, kao što je GDPR, za neprofitne organizacije?

Bitrix24 daje prioritet sigurnosti podataka i usklađenosti, implementirajući napredne sigurnosne mjere kao što su šifriranje podataka, kontrola pristupa i redovne sigurnosne revizije radi zaštite osjetljivih neprofitnih podataka. Bitrix24 također nudi funkcije kao što su dozvole za pristup podacima i alati za upravljanje pristankom korisnika kako bi pomogli neprofitnim organizacijama da se pridržavaju propisa o zaštiti podataka kao što je GDPR , osiguravajući sigurnost i privatnost informacija o donatorima i organizacijskih podataka.

3. Može li Bitrix24 pomoći neprofitnim organizacijama da prate i upravljaju grantovima i finansiranjem iz više izvora?

Da, Bitrix24 pruža alate za praćenje i upravljanje grantovima, finansiranjem i finansijskim transakcijama iz više izvora, uključujući državne grantove, fondacije i korporativna sponzorstva. Neprofitne organizacije mogu da koriste Bitrix24 da kreiraju kanale za grantove, prate aplikacije za grantove i upravljaju zadacima i rokovima u vezi sa grantovima, osiguravajući transparentnost i odgovornost u procesima upravljanja grantovima.

4. Kako Bitrix24 podržava volonterski angažman za neprofitne organizacije?

Bitrix24 nudi funkcije za koordinaciju volontera, zakazivanje i komunikaciju, olakšavajući neprofitnim organizacijama da regrutuju, uključe i efikasno upravljaju volonterima.

5. Može li Bitrix24 pomoći neprofitnim organizacijama da prate i mjere uticaj svojih programa i inicijativa?

Da, Bitrix24-ove mogućnosti upravljanja podacima i izveštavanja omogućavaju neprofitnim organizacijama da efikasno prate i mere uticaj svojih programa i inicijativa. Neprofitne organizacije mogu generirati prilagođene izvještaje, vizualizirati trendove podataka i analizirati ključne metrike učinka vezane za rezultate programa, angažman donatora i uspjeh prikupljanja sredstava. Koristeći uvid u podatke i analitiku, neprofitne organizacije mogu pokazati utjecaj svog rada, donijeti informirane odluke i pokrenuti organizacijski rast i održivost.

Vlad Kovaskiy

Leave a Reply