6 besplatnih CRM alata za agente osiguranja: Povećajte svoju produktivnost već danas

Odabir pravog upravljanja odnosima s klijentima (CRM) može promijeniti igru ​​u vašem poslovanju osiguranja. Uz funkcije koje se kreću od  upravljanja kontaktima i potencijalnim klijentima  do pomoći u prodaji osiguranja zasnovane na AI-u i višekanalne komunikacije, ovi besplatni alati će vam omogućiti da pružite odličnu korisničku uslugu i pojednostavite svoje radne tokove. Da ne spominjemo, uzimanje nekih sitnijih poslova iz vaših ruku kako biste se mogli više fokusirati na prodaju polisa osiguranja i zadovoljavanje potreba vaših klijenata.

U ovom članku ćemo predstaviti šest besplatnih CRM alata koje agenti osiguranja mogu koristiti da povećaju svoju produktivnost i unaprijede svoje poslovanje, plus detalje o tome kako ih možete koristiti da svoje poslovanje podignete na višu razinu.

Zašto su CRM alati neophodni za agente osiguranja

Kao agent osiguranja, ostati organiziran i biti na vrhu svojih potencijalnih klijenata i klijenata je ključan za uspjeh. CRM alati mogu značajno poboljšati vašu produktivnost i pojednostaviti vaše svakodnevne operacije. Evo zašto su ovi moćni alati neophodni za vas:

 • Ostanite organizirani: CRM vam pomaže da sve informacije o klijentima i vodećim klijentima držite na jednoj centralnoj lokaciji, što olakšava pristup i upravljanje. Možete pratiti interakcije, postavljati podsjetnike i dijeliti bilješke sa svojim timom kako biste osigurali da ništa ne prođe kroz pukotine.
 • Automatizacija zadataka: CRM alati mogu automatizirati dugotrajne zadatke, kao što je slanje naknadnih e-poruka, zakazivanje sastanaka i ažuriranje statusa potencijalnih klijenata. Ovo vam omogućava da se fokusirate na kritičnije zadatke i zaključite više poslova.
 • Poboljšanje performansi prodaje: Pružajući pronicljive podatke i analitiku, CRM alati vam mogu pomoći da izgradite i usavršite svoje prodajne strategije. Sistem može pratiti vaš učinak i identificirati područja za poboljšanje, dajući vam jasno razumijevanje kako postići svoje ciljeve.
 • Racionalizacija komunikacije: Korištenje CRM alata osigurava da redovna komunikacija s klijentima i potencijalnim klijentima bude personalizirana, ciljana i relevantna. Na osnovu pohranjenih informacija, možete prilagoditi svoje poruke potrebama i preferencijama vaših potencijalnih klijenata, poboljšavajući svoje šanse za konverziju i zadržavanje klijenata.
 • Saradnja sa svojim timom: Dijeljenje informacija i saradnja sa kolegama je laka sa CRM alatima. Najbolje platforme pružaju besprijekorne mogućnosti integracije kako bi vaš tim ostao na istoj stranici i podsticao harmonično radno okruženje.

Integracija CRM alata u vaš posao osiguranja može dovesti do bolje organizacije, automatizovanih tokova posla, povećane prodaje, efektivne komunikacije i poboljšane saradnje. Koristeći ove robusne alate, možete ostati ispred konkurencije i povećati uspjeh vašeg poslovanja.

Top 6 besplatnih CRM alata za agente osiguranja

Bitrix24

Bitrix24  je odličan besplatni CRM alat koji vam može pomoći da efikasno upravljate svojim klijentima osiguranja. Ovo CRM rješenje nudi različite funkcije kao što su upravljanje kontaktima, praćenje poslova i upravljanje prodajnim kanalom. Bitrix24 vam omogućava da lako pratite interakcije vaših klijenata, organizujete zadatke i pratite potencijalne klijente. Takođe uključuje alate za saradnju, upravljanje projektima, automatizaciju marketinga i funkciju kontakt centra, sve na jednoj platformi. Besplatna verzija Bitrix24 podržava do 12 korisnika i 5 GB prostora za pohranu.

Zoho CRM

Zoho CRM  pruža sveobuhvatne funkcije koje pomažu u upravljanju vašim klijentima i povećavaju produktivnost. Besplatna verzija Zoho CRM-a omogućava vam da imate do tri korisnika i dolazi sa upravljanjem kontaktima, praćenjem potencijalnih klijenata i funkcijama automatizacije toka posla. Pored toga, Zoho CRM se integriše sa popularnim aplikacijama trećih strana kao što je Google Workspace, što ga čini raznovrsnom opcijom za agente osiguranja.

Pipedrive

Iako  Pipedrive  nema besplatnu verziju, nudi besplatnu probnu verziju kako biste testirali njegove karakteristike. Pipedrive je dizajniran posebno za prodajne timove i ima alate za upravljanje kontaktima, poslovima i aktivnostima. Njegov fokus na jednostavnost i prilagodljivost čini ga atraktivnom opcijom za agente osiguranja koji žele da pojednostave svoje prodajne procese.

Zendesk Sell

Zendesk Sell  je još jedna opcija CRM alata koja, iako nema besplatnu verziju, nudi besplatnu probnu verziju. Posebno je pogodan za agente osiguranja zbog svog jednostavnog sučelja i komunikacijskih alata kao što su poruke, društveni mediji i funkcije call centra. Uz Zendesk Sell, možete primati prijedloge skripti kako biste poboljšali svoje telefonske razgovore s klijentima.

Freshworks CRM

Freshworks CRM  je odličan izbor za agente osiguranja kojima je potrebna besplatna i prilagođena CRM platforma. Besplatna verzija Freshworks CRM-a nudi funkcije kao što su neograničeni kontakti, upravljanje prodajnim kanalima i praćenje e-pošte. Koristeći Freshworks CRM, možete efikasno upravljati svojim kontaktima i ponudama, dok optimizujete svoje prodajne napore.

Google Workspace CRM

Iako nije samostalan CRM,  Google Workspace  ima alate koje možete koristiti kao CRM rješenje. Možete jednostavno upravljati podacima o klijentima i sarađivati ​​sa svojim timom uz besplatne alate za saradnju kao što su Google dokumenti, tabele i disk. Koristeći ekosistem Google Workspacea, agenti osiguranja mogu poboljšati produktivnost bez ulaganja u namjensku CRM platformu.

Možete pronaći najbolji CRM za agente osiguranja za svoje posebne potrebe istražujući ove besplatne i probne opcije.

Ključne karakteristike koje treba tražiti u CRM alatu

Prilikom odabira  CRM alata  za svoju agenciju za osiguranje, bitno je uzeti u obzir ključne karakteristike koje će povećati vašu produktivnost. Evo nekih vrhunskih karakteristika koje treba tražiti:

Snimanje potencijalnih klijenata: CRM bi vam trebao omogućiti da lako uhvatite potencijalne klijente s više kanala, kao što su web obrasci, društveni mediji i uvozi iz postojećih baza podataka ili lista kontakata. Ovo će pojednostaviti proces dodavanja novih potencijalnih klijenata vašem sistemu.

Upravljanje potencijalnim klijentima: Jedna od glavnih funkcija CRM-a je organiziranje i upravljanje potencijalnim klijentima. Vaš CRM bi vam trebao omogućiti da pratite status potencijalnog klijenta, dodijelite potencijalne klijente agentima i automatizirate praćenje kako biste njegovali svoje potencijalne klijente.

Prilagođene kontrolne ploče: Prilagodljive kontrolne ploče pružaju sliku ukupnog i pojedinačnog učinka agenta. Ova funkcija vam omogućava da pratite važne metrike kao što su stope zatvaranja, obnove politike i efikasnost marketinške kampanje.

Alati za automatizaciju: Uštedite vrijeme i povećajte efikasnost pomoću alata za automatizaciju koji se bave zadacima koji se ponavljaju poput pokretanja sekvenci e-pošte, dodjeljivanja zadataka i ažuriranja kontakt informacija.

Marketinške kampanje: CRM softver treba da sadrži funkcije koje će vam pomoći da kreirate, pratite i analizirate marketinške kampanje. To može uključivati ​​šablone e-pošte, analitiku kampanje i integraciju s popularnim marketinškim softverom.

Segmentacija: Mogućnost segmentiranja vaših potencijalnih klijenata i klijenata na osnovu specifičnih kriterija, kao što su datumi obnove politike, interesi za proizvode ili demografija, omogućit će vam da efikasnije prilagodite svoje marketinške i prodajne napore.

Upravljanje polisom: Odgovarajući CRM za agente osiguranja treba da obezbedi alate za upravljanje polisama osiguranja, kao što je dodavanje detalja o pokriću, ažuriranje statusa polise i praćenje obnova ili otkazivanja.

Obnove: Automatsko praćenje obnove pravila i slanje podsjetnika klijentima kada njihova pravila trebaju za obnovu može vam pomoći da održite jake odnose i povećate stopu zadržavanja.

Prilagođeni izvještaji: generiranje prilagođenih izvještaja o aktivnostima vodećih, performansama agenata ili podacima o politici pružit će vrijedan uvid u rast vaše agencije i područja za poboljšanje. Odaberite CRM koji vam omogućava da prilagodite izvještaje svojim specifičnim potrebama.

Uzimajući u obzir ove ključne karakteristike prilikom odabira CRM-a, bit ćete bolje opremljeni da odaberete rješenje koje će pomoći vašoj osiguravajućoj agenciji da poveća produktivnost i postigne svoje ciljeve.

Maksimiziranje generiranja potencijalnih kupaca i prodaje uz CRM

Dobro implementiran CRM sistem može značajno povećati vašu produktivnost kao agenta osiguranja. Racionaliziranje vašeg prodajnog procesa i efikasno upravljanje potencijalnim klijentima omogućava vam da iskoristite nove prilike i brže sklapate poslove. Evo nekoliko načina na koje vam CRM alati mogu pomoći da postignete ovaj cilj.

Efikasno upravljanje potencijalnim klijentima

Ostati organiziran je od suštinskog značaja za upravljanje potencijalnim klijentima. CRM sistem će vam pomoći da pratite status svakog potencijalnog klijenta, od prvog kontakta do osiguranika. Automatskim dodavanjem ovih informacija na profil vašeg potencijalnog klijenta, možete bolje razumjeti njihove potrebe i efikasno ih pretvoriti u prodaju.

Poboljšan proces prodaje

Možete centralizirati svoju prodajnu strategiju i pratiti potencijalne kupce u pravo vrijeme. Ove platforme vam omogućavaju da:

 • Automatizirajte email kampanje i praćenje
 • Pratite status citata
 • Odredite prioritete
 • Postavite podsjetnike za važne datume i zadatke

Ova poboljšana organizacija pomoći će vam da trošite manje vremena na ručne zadatke, a više na sklapanje poslova.

Racionalizacija izdavanja polisa osiguranja

CRM softver takođe može olakšati izdavanje polisa osiguranja integracijom sa alatima specifičnim za industriju. To znači manje vremena utrošenog na administrativne zadatke i više vremena za zatvaranje novog poslovanja.

Iskoristite analitiku za bolje rezultate

CRM alati nude različite analitičke mogućnosti koje mogu podržati vašu produktivnost. Izvještaji o prodaji mogu otkriti vrijedne uvide, kao što su:

 • Stope konverzije potencijalnih kupaca
 • Prosječno vrijeme za zatvaranje prodaje
 • metrika rada tima

Analiza ovih podataka vam omogućava da donosite informirane odluke kako biste optimizirali svoju prodajnu strategiju i poboljšali ukupnu efikasnost.

Implementacijom efikasnog CRM sistema možete uštedjeti vrijeme, bolje organizirati svoje potencijalne klijente i na kraju povećati svoju prodaju.

Automatizacija, integracije i skalabilnost

Automatizacija

Kao agent osiguranja, vaše vrijeme je dragocjeno. Zato vam pronalaženje CRM-a sa moćnim funkcijama automatizacije može pomoći da premašite svoje ciljeve produktivnosti. Alati za automatizaciju mogu umjesto vas rješavati zadatke koji se ponavljaju kao što su e-mail i SMS kampanje, obnove politike i dodjeljivanja zadataka, tako da se možete fokusirati na važnije aspekte vašeg poslovanja.

Integracije treće strane

Besprekorna integracija sa drugim alatima i aplikacijama koje koristite je ključna za održavanje efikasnog toka posla. CRM sa robusnim integracijama trećih strana štedi vam vrijeme automatskim sinkroniziranjem podataka između platformi, smanjenjem ručnog unosa podataka i minimiziranjem potrebe za prebacivanjem između različitih aplikacija.

Skalabilnost za mala preduzeća

Kao vlasniku malog preduzeća, pronalaženje CRM-a koji može rasti s vašim poslovanjem trebao bi biti prioritet. Skalabilni CRM vam omogućava da počnete sa funkcijama koje su vam sada potrebne i dodate više mogućnosti kako se vaše poslovanje širi

Odabirom CRM-a koji nudi moćnu automatizaciju, besprijekorne integracije trećih strana i opcije skalabilnosti, možete povećati svoju produktivnost i usredotočiti se na ono što je najvažnije – izgradnju trajnih odnosa sa svojim klijentima i rast vašeg poslovanja osiguranja.

Poboljšana komunikacija sa klijentima i provajderima

Dobra komunikacija je neophodna da agenti osiguranja izgrade čvrste odnose sa klijentima i pružaocima usluga. Korištenje besplatnog CRM alata može značajno poboljšati vaše komunikacijske mogućnosti na različitim kanalima. Evo nekoliko načina na koje CRM alat može poboljšati vašu komunikaciju s klijentima i dobavljačima:

 • Centralizirano komunikacijsko središte : Uz CRM alat, možete konsolidirati sve svoje kanale komunikacije, uključujući poruke, e-poštu, chat uživo i telefonske pozive, u jednu platformu. Ovo olakšava upravljanje i praćenje interakcija vaših klijenata i osigurava pravovremene odgovore.
 • Praćenje razgovora : CRM alat vam omogućava da pohranite i pratite sve vaše razgovore sa klijentima i provajderima, dajući vam pristup istoriji komunikacije, preferencijama klijenata i prethodnim interakcijama. Ove informacije se mogu koristiti za personalizaciju vaše komunikacije i bolje razumijevanje potreba vaših klijenata i provajdera.
 • Automatsko slanje poruka : Besplatni CRM alati često uključuju funkcije za automatizaciju poruka i slanje praćenja, podsjetnika i obavještenja klijentima i provajderima. Ovo vam pomaže da pojednostavite proces komunikacije i osiguravate da se važne informacije dijele na vrijeme.
 • Integracija e-pošte : Mnogi CRM alati nude besprijekornu integraciju sa popularnim platformama za e-poštu kao što su Gmail i Outlook, čineći slanje i primanje e-pošte direktno iz vašeg CRM-a lakim. Ovo štedi vrijeme i osigurava da se e-poruke prate i povezuju sa relevantnim zapisima klijenata ili dobavljača.
 • Ćaskanje uživo i telefonski pozivi : Pomoću CRM alata možete upravljati razgovorom uživo i interakcijama telefonskih poziva kako biste brzo odgovorili na sva pitanja ili nedoumice klijenata i provajdera. Neki CRM alati čak nude funkcije klikni za poziv, što vam omogućava da upućujete pozive direktno sa CRM platforme.
 • Korisnička podrška : Koristeći CRM alat, možete efikasnije upravljati i odrediti prioritete za korisničku podršku, osiguravajući da se problemi rješavaju brzo i na zadovoljavajući način. Ovo rezultira boljim iskustvima klijenata i dobavljača i pomaže vam da održite profesionalni imidž.

Uključivanje besplatnog CRM alata u vaše poslovanje osiguranja može značajno povećati vašu produktivnost i poboljšati komunikaciju s klijentima i pružateljima usluga. Ovo će vam pomoći da izgradite jače odnose, pružite bolju korisničku podršku i poboljšate ukupnu profesionalnu reputaciju.

Zaključak

Korištenjem ovog besplatnog CRM softvera za agente osiguranja možete poboljšati svoj radni tok, bolje upravljati informacijama o klijentima i na kraju unaprijediti svoje poslovanje.

Dok nastavljate da istražujete opcije, ne zaboravite da odaberete softver koji najbolje odgovara ciljevima i zahtevima vaše agencije.

Odvojite vrijeme da isprobate različite alate i odredite koji od njih odgovara vašim specifičnim potrebama. Ova investicija u CRM će se nesumnjivo isplatiti na duge staze, jer će poboljšati vašu produktivnost, pomoći vam da izgradite čvršće odnose s klijentima i zadržati svoju agenciju ispred na konkurentnom tržištu osiguranja. A s obzirom da inflacija i kriza troškova života dovode do takvog pritiska na profit industrije ove godine, nema boljeg vremena da počnete koristiti prednosti CRM softvera za uštede troškova koje pruža agentima osiguranja.

Bitrix24 ne samo da nudi najizdašniji besplatni paket koji je dostupan, on takođe uključuje sve, od alata za saradnju do automatizacije, upravljanja zadacima i ljudskih resursa. Sve pod jednim digitalnim ‘krovom’, da tako kažem!

Vlad Kovaskiy

Leave a Reply