Šta je mašinsko učenje i kako preduzeća mogu imati koristi od toga?

Zamislite da svom poslu date mogućnost predviđanja, automatizacije i inovacija u obimu i brzini koja nikada prije nije bila moguća. ‘Mašinsko učenje’ (ML) radi upravo to.

U ovom članku ćete otkriti matice i vijke tehnologije, istražiti njene brojne primjene i razumjeti značajne prednosti koje donosi vašem poslovanju.

Ukratko: sve što vam je potrebno da njegova transformativna moć radi za vas i vaše poslovanje.

A za svakoga kome ne smeta spojler zapleta, evo ključnih zaključaka prije nego što zaronite dublje…

Zaključci:

 • Snažan alat za inovacije: Mašinsko učenje osnažuje kompanije da inoviraju i poboljšaju se u različitim domenima, od poboljšanja korisničkog iskustva do optimizacije operacija i donošenja informiranih strateških odluka .
 • Potreba za konkurentskom prednosti: U svijetu koji se sve više vodi podacima, sposobnost brze analize i djelovanja na informacijama je ključna. Mašinsko učenje pruža preduzećima ovu mogućnost, što je čini osnovnim elementom za održavanje konkurentske prednosti .
 • Posvećenost kontinuiranom poboljšanju: Uspješna integracija mašinskog učenja zahtijeva ne samo početnu implementaciju već i stalnu posvećenost usavršavanju i učenju. Ovo uključuje stalnu obuku modela i prilagođavanje strategija kako se poslovne potrebe razvijaju.

AI mašinsko učenje: definicija

Mašinsko učenje je fascinantna grana umjetne inteligencije koja omogućava kompjuterima da rješavaju probleme učenjem iz podataka. Radi se o tome da se mašine vremenom postanu pametnije, bez ljudske intervencije u njihovom procesu učenja. Hajde da analiziramo osnovne stvari kako bismo vam dali jasnu sliku.

Šta mašinsko učenje čini jedinstvenim?

Za razliku od tradicionalnog softvera koji slijedi stroga pravila, algoritmi mašinskog učenja prilagođavaju se na osnovu informacija koje obrađuju. Zamislite to kao učenje djeteta da prepozna životinje. Umjesto da svaki put kažete kompjuteru kako mačka tačno izgleda, vi mu pokazujete mnogo slika mačaka, a on uči da identifikuje obrasce koji definiraju kako mačka izgleda.

Vrste mašinskog učenja

 • Učenje pod nadzorom: Ova metoda uključuje obuku mašine koristeći podatke koji su već označeni. Na primjer, slike mačaka s oznakom “mačka” pomažu mašini da nauči prepoznati mačke.
 • Učenje bez nadzora: Ovdje se mašini daju podaci bez eksplicitnih instrukcija o tome šta da radi s njom. Mora pronaći obrasce i odnose unutar samih podataka.
 • Učenje s pojačanjem: Kod ovog tipa, mašina uči donositi odluke isprobavajući različite radnje i učeći iz ishoda – slično kao što dijete uči da dovrši slagalicu pokušavajući različite dijelove dok se ne uklope.

Mašinsko učenje: kako to funkcionira

Mašinsko učenje može zvučati složeno, ali njegov osnovni princip je jednostavan: omogućava kompjuterima da uče i donose odluke na osnovu podataka. Evo kako se ovaj proces odvija u tipičnom projektu mašinskog učenja:

1. Prikupljanje podataka

Osnova svakog projekta mašinskog učenja su podaci. Što su vaši podaci sveobuhvatniji i kvalitetniji, vaš model mašinskog učenja može bolje naučiti. Poduzeća prikupljaju podatke iz različitih izvora, uključujući transakcije kupaca, interakcije na društvenim mrežama, senzore u proizvodima i još mnogo toga.

2. Priprema podataka

Kada se podaci prikupe, potrebno ih je očistiti i organizirati. Ovaj korak uključuje rukovanje podacima koji nedostaju, ispravljanje grešaka i formatiranje podataka na način koji mogu lako koristiti algoritmi mašinskog učenja. Ova priprema je ključna jer direktno utiče na tačnost i efikasnost modela.

3. Odabir modela

Postoji mnogo različitih tipova modela mašinskog učenja, a odabir pravog zavisi od vrste problema koji pokušavate da rešite. Na primjer, stabla odlučivanja se često koriste za probleme klasifikacije, dok se neuronske mreže preferiraju za zadatke koji uključuju složene obrasce kao što je prepoznavanje govora ili slike.

4. Obuka modela

Ovo je srž procesa mašinskog učenja, gde model uči iz podataka. Unoseći mu primjere iz vašeg skupa podataka, model pokušava pronaći obrasce i pravila. Obuka se nastavlja sve dok model ne postigne zadovoljavajući nivo tačnosti podataka o obuci.

5. Evaluacija modela

Nakon treninga, morate testirati model s novim podacima koje do sada nije vidio. Ovaj korak je ključan kako bi se osiguralo da model može generalizirati svoja predviđanja na nove, nevidljive situacije, a ne samo pamćenje podataka o obuci.

6. Podešavanje parametara i usavršavanje modela

Na osnovu performansi modela, možda ćete morati da prilagodite određene parametre da biste poboljšali tačnost ili efikasnost. Ovaj iterativni proces pomaže u preciziranju modela kako bi se bolje zadovoljile poslovne potrebe.

7. Raspoređivanje i nadzor

Nakon što je model obučen i usavršen, on se primjenjuje u stvarnom svijetu gdje može početi donositi odluke ili predviđanja. Kontinuirano praćenje je od suštinskog značaja kako bi se uhvatili problemi s performansama i ponovo obučili model kako novi podaci postanu dostupni.

Primjeri alata i softvera

 • Scikit-learn: Popularno u Python zajednici za pravljenje modela mašinskog učenja sa različitim algoritmima.
 • TensorFlow i PyTorch: Napredni okviri za duboko učenje koji omogućavaju kompleksne arhitekture modela i obradu podataka velikih razmjera.
 • Microsoft Azure, Amazon Web Services i Google Cloud: Pružaju usluge strojnog učenja zasnovane na oblaku koje upravljaju velikim dijelom infrastrukture potrebne za obuku i implementaciju modela.

Sada, za zabavni dio – pogledajte kako njihov potencijal može iskoristiti vaše poslovanje…

Poslovne aplikacije mašinskog učenja

Mašinsko učenje ima potencijal da transformiše gotovo svaki aspekt poslovnih operacija. Evo nekih od ključnih načina na koje kompanije koriste ovu tehnologiju kako bi pokrenule rast, pojednostavile procese i poboljšale pružanje usluga:

1. Marketing i prodaja

 • Personalizacija: Algoritmi mašinskog učenja analiziraju podatke o kupcima kako bi prilagodili marketinške poruke i preporuke proizvoda jedinstveno za svakog kupca. Ova personalizacija poboljšava angažman i povećava prodaju.
 • Segmentacija kupaca: Grupisanjem kupaca na osnovu njihovog ponašanja i preferencija, preduzeća mogu efikasnije ciljati marketinške napore, što dovodi do efikasnije potrošnje i poboljšanih stopa konverzije.
 • Optimizacija cijena: Mašinsko učenje pomaže u određivanju optimalne cijene analizom faktora kao što su potražnja, uvjeti ponude i cijene konkurenata.

2. Finansije

 • Otkrivanje prijevare: Modeli mašinskog učenja mogu brzo pregledati ogromne količine transakcija kako bi identificirali obrasce koji mogu ukazivati ​​na prijevarne aktivnosti. Ovo brzo otkrivanje pomaže u smanjenju finansijskih gubitaka i zaštiti korisničkih računa.
 • Upravljanje rizikom: Analizom podataka o prošlim kreditima i finansijskog ponašanja, mašinsko učenje pomaže bankama i finansijskim institucijama da preciznije procene nivo rizika potencijalnih zajmoprimaca i donesu informisane odluke o kreditiranju.

3. Operacije

 • Optimizacija lanca snabdevanja: Algoritmi mašinskog učenja predviđaju potražnju i potrebe snabdevanja, optimizuju rute isporuke i efikasnije upravljaju zalihama. To dovodi do uštede troškova i poboljšanih nivoa usluge.
 • Prediktivno održavanje: Predviđanjem kada će oprema vjerovatno otkazati, strojno učenje omogućava proaktivno održavanje, smanjujući vrijeme zastoja i produžavajući vijek trajanja mašina.

4. Služba za korisnike

 • Chatbotovi i virtuelni asistenti: Strojno učenje pokreće sofisticirane chat botove koji rješavaju upite kupaca, rezervacije i zadatke podrške bez ljudske intervencije. Ovi alati su dostupni 24/7, povećavajući zadovoljstvo kupaca.
 • Analiza osjećaja: Mašinsko učenje analizira povratne informacije kupaca i komentare na društvenim mrežama kako bi se procijenilo raspoloženje kupaca, pružajući uvide koji mogu voditi poboljšanja proizvoda i usluga.

Isprobajte Bitrix24 Chatbot Builder koji će vam pomoći da sredite potencijalne klijente, preusmjerite razgovore, pružite odgovore na najčešća pitanja, generirate prijave za podršku i dodate informacije u odgovarajuću bazu podataka.

Buduće potencijalne primjene

 • Zdravstvena zaštita: Od dijagnosticiranja bolesti do personaliziranja planova liječenja, mašinsko učenje je spremno da revolucionira zdravstvenu zaštitu pružajući precizniju, efikasniju i prediktivnu njegu.
 • Maloprodaja: Mašinsko učenje poboljšava iskustvo kupovine pomoću virtuelnih soba za merenje i inteligentnih pomoćnika koji mogu predvideti šta bi kupci mogli da požele na osnovu prethodnog ponašanja prilikom kupovine.
 • Proizvodnja: Osim prediktivnog održavanja, mašinsko učenje može optimizirati proizvodne rasporede, kontrolirati kvalitetu i pojednostaviti operacije.

Mašinsko učenje nije srebrni metak, ali njegova sposobnost da analizira ogromne količine podataka i uči iz njih nudi uvjerljivu prednost. Automatizacijom složenih procesa i pružanjem dubljeg uvida, mašinsko učenje ne samo da pokreće inovacije, već služi i kao ključni alat u nastojanju kompanije da ostane konkurentna na tržištu koje se brzo mijenja.

Prednosti ML za poslovne operacije

Mašinsko učenje nudi širok spektar prednosti koje mogu značajno poboljšati poslovne operacije i strateško donošenje odluka. Evo kako kompanije mogu iskoristiti mašinsko učenje u svoju korist:

1. Poboljšano donošenje odluka

 • Prediktivna analitika: modeli mašinskog učenja koriste istorijske podatke za predviđanje budućih ishoda, pružajući preduzećima vrijedne uvide koji pomažu u proaktivnom donošenju odluka. Na primjer, trgovci na malo mogu predvidjeti potrebe zaliha na osnovu sezonskih trendova potražnje, smanjujući zalihe i zalihe.
 • Obrada podataka u realnom vremenu: Mašinsko učenje može obraditi i analizirati podatke kako stignu, omogućavajući preduzećima da brzo donose odluke na osnovu informacija. Ovo je ključno u industrijama poput finansija u kojima se tržišni uslovi brzo mijenjaju.

2. Poboljšano korisničko iskustvo

 • Personalizacija: Razumijevanjem individualnih preferencija i ponašanja kupaca, preduzeća mogu prilagoditi svoje usluge i komunikacije tako da zadovolje jedinstvene potrebe svakog klijenta, povećavajući zadovoljstvo i lojalnost.
 • Automatizacija korisničke službe: chatboti i virtuelni asistenti koji se zasnivaju na mašinskom učenju mogu efikasno da obrađuju rutinske upite i transakcije, omogućavajući ljudskim agentima da se fokusiraju na složenije potrebe kupaca.

3. Operativna efikasnost

 • Automatizacija rutinskih zadataka: Mašinsko učenje automatizira zadatke koji se ponavljaju i oduzimaju vrijeme, oslobađajući zaposlenike da se fokusiraju na više strateških aktivnosti. Ovo ne samo da povećava produktivnost, već i smanjuje vjerovatnoću ljudske greške.
 • Upravljanje lancem snabdevanja: mašinsko učenje optimizuje logistiku i operacije u lancu snabdevanja predviđanjem najboljih ruta, upravljanjem nivoima zaliha i identifikacijom potencijalnih poremećaja pre nego što se pojave.

4. Konkurentska prednost

 • Inovacija: Preduzeća koja integriraju mašinsko učenje često su na čelu inovacija, koristeći uvide izvedene iz podataka za kreiranje novih proizvoda i usluga koji zadovoljavaju rastuće zahtjeve kupaca.
 • Prilagodljivost tržišta: Mašinsko učenje pomaže preduzećima da ostanu konkurentni tako što se brzo prilagođavaju promjenama tržišta i potrebama kupaca, zahvaljujući kontinuiranom učenju i mogućnostima ažuriranja AI modela.

5. Smanjenje troškova

 • Optimizacija resursa: Mašinsko učenje poboljšava raspodjelu resursa optimiziranjem korištenja energije, smanjenjem otpada i poboljšanjem planiranja proizvodnje. Ove efikasnosti mogu značajno smanjiti troškove tokom vremena.
 • Predviđeno održavanje: Predviđanjem kada će opremi trebati održavanje, preduzeća mogu izbjeći neočekivane kvarove i skupe popravke, osiguravajući glatkiji rad i niže operativne troškove.

Koristeći moć mašinskog učenja, preduzeća ne samo da poboljšavaju svoje interne procese, već i nude bolje proizvode i usluge svojim klijentima, što može dovesti do povećanja tržišnog udela i profitabilnosti.

Integracija mašinskog učenja u poslovnu strategiju

Uspješno uključivanje mašinskog učenja u poslovnu strategiju zahtijeva pažljivo planiranje i izvršenje. Evo kako kompanije mogu efikasno integrirati ovu tehnologiju kako bi maksimizirale prednosti:

1. Definirajte jasne ciljeve

 • Identifikujte poslovne potrebe: Počnite tako što ćete identifikovati specifične poslovne probleme za koje mašinsko učenje može pomoći u rešavanju. Bilo da se radi o poboljšanju korisničkog servisa, optimizaciji operacija ili poboljšanju preporuka za proizvode, definisanje jasnih ciljeva je ključno.
 • Postavite mjerljive ciljeve: Postavite jasne, mjerljive ciljeve za ono što želite postići pomoću mašinskog učenja, kao što je smanjenje operativnih troškova za 10% ili povećanje prodajnih konverzija za 15%.

2. Izgradite pravi tim

 • Unajmite stručnjake: Razmislite o unajmljivanju naučnika za podatke, inženjera mašinskog učenja i drugih stručnjaka koji imaju neophodnu stručnost za izgradnju i održavanje modela mašinskog učenja.
 • Obučite postojeće osoblje: omogućite obuku vašim trenutnim zaposlenima da razumiju i rade zajedno s tehnologijama mašinskog učenja, podstičući kulturu inovacija i prilagodljivosti.

3. Osigurajte spremnost podataka

 • Prikupljanje podataka: prikupite robustan skup podataka iz kojeg vaši modeli mašinskog učenja mogu učiti. To može uključivati ​​prikupljanje novih podataka, kupovinu od dobavljača trećih strana ili korištenje javnih skupova podataka.
 • Čišćenje i priprema podataka: Uvjerite se da su vaši podaci čisti i organizirani. Ovaj proces uključuje uklanjanje netočnosti, popunjavanje nedostajućih vrijednosti i pravilno formatiranje podataka za analizu.

4. Odaberite prave alate i tehnologiju

 • Softver i platforme: Odaberite odgovarajuće okvire i alate za strojno učenje koji odgovaraju vašim poslovnim potrebama. Popularne opcije uključuju TensorFlow , PyTorch i Scikit-Learn za razvoj mašinskog učenja.
 • Infrastruktura: Odlučite da li ćete koristiti hardver na lokalnom nivou ili platforme zasnovane na oblaku kao što su Amazon Web Services, Google Cloud ili Microsoft Azure, koji nude skalabilne usluge mašinskog učenja.

5. Razvijte i implementirajte modele

 • Modeli prototipa: Razvijte prototipove i iterirajte ih kako biste pronašli najefikasnije rješenje za strojno učenje za svoje ciljeve.
 • Integracija: Pažljivo integrirajte modele mašinskog učenja u svoje postojeće poslovne sisteme, osiguravajući da oni poboljšavaju, a ne ometaju vaše poslovanje.
 • Implementacija: Implementirajte modele na kontroliran način, počevši od pilot projekata ili implementacije ograničenog obima kako biste testirali njihovu učinkovitost prije pune implementacije.

6. Nadgledajte i optimizirajte

 • Praćenje performansi: Redovno pratite performanse sistema mašinskog učenja kako biste bili sigurni da rade kako se očekuje i ispunjavaju svoje ciljeve.
 • Kontinuirano poboljšanje: modeli mašinskog učenja mogu se mijenjati tokom vremena kako se podaci i uvjeti mijenjaju. Kontinuirano usavršavajte i ažurirajte modele kako biste održali njihovu tačnost i efikasnost.

7. Pozabavite se etičkim razmatranjima

 • Pristrasnost i pravednost: Aktivno radite na otkrivanju i ublažavanju predrasuda u modelima mašinskog učenja. Ovo uključuje korištenje tehnika za obuku o poštenom modelu i provođenje redovnih revizija za pristrasnost.
 • Transparentnost i odgovornost: Održavajte transparentnost u načinu na koji modeli mašinskog učenja donose odluke i uspostavljajte jasne linije odgovornosti.

Prateći ove korake, kompanije ne samo da mogu efikasno implementirati mašinsko učenje, već i održati njegove prednosti tokom vremena.

Potencijalne poslovne koristi od mašinskog učenja su značajne, ali njihova realizacija zahteva promišljenu implementaciju, spremnost za ulaganje u neophodne resurse i proaktivan pristup prevazilaženju izazova. Oni koji su voljni da ulože trud bit će nagrađeni poslovanjem orijentiranim na podatke, naprednijim i sigurnijim u budućnost.

 

 

Leave a Reply