3D slika kompjutera

Azure je platforma koja može efikasno podržati kompanije u njihovim naporima za modernizaciju tehnologije dok istražuju i testiraju slučajeve upotrebe, posebno kada su u pitanju inteligentne aplikacije koje uključuju generativnu umjetnu inteligenciju.

Nedavno je Microsoft naručio Forrester Consulting da procijeni napore modernizacije u globalnim organizacijama. Studija je pokazala da je skoro 90% donosilaca odluka reklo da imaju modernu tehnološku osnovu i da su spremni za budućnost. Studija je takođe otkrila da postoji jaz u percepciji i mnogi nisu spremni koliko misle da jesu. Neki se još uvijek bave nefleksibilnim, zastarjelim i krhkim naslijeđenim softverskim sistemima koji guše inovacije i ostavljaju značajan prostor za poboljšanje.

Nešto od toga dolazi iz pristupa oblaka fokusiranog na migraciju. Mnogo se može dobiti jednostavnim prelaskom na oblak, ali modernizacija je mnogo više od podizanja i pomjeranja – radi se o tome šta možete učiniti kada tamo stignete.

Studija je takođe otkrila da jedna od pet anketiranih kompanija prevazilazi temeljne prepreke na svom putu modernizacije aplikacija kako bi vratila kritičnu vrijednost u poslovanje. Ove kompanije rade nekoliko uobičajenih stvari: implementiraju jasnu tehnološku strategiju izgrađenu oko AI i obuke, integrišu analitiku i ključne metrike za povezivanje sa poslovnim rezultatima i nadogradnju tehnološke grupe, uz podršku strateških partnerstava sa relevantnim dobavljačima. Usvajanjem ove prakse, ove kompanije se mogu brzo kretati kako bi se pozabavile internim prazninama i prevazišle teške izazove na putu svojih ciljeva modernizacije.

Da li je vaš tehnološki skup spreman za AI? Tražite li najbolje prakse koje će vam pomoći u izvršenju vaše strategije modernizacije? Želite li saznati više o Forrester studiji? Pridružite nam se 8. maja 2024. na našem sljedećem Microsoft Azure webinaru: “ Iskoristite moć inteligentnih aplikacija: modernizirajte se uz Azure .” Osim što ćete se čuti od mene, čućete i od:

  • Amanda Silver o “Pokretanju budućih inovacija s Azure aplikacijskom platformom”
  • Ali Powell o “Vizija vrijednosti: Ubrzavanje modernizacije na Azure uz uspjeh korisnika Azure”
  • Cyril Belikoff o “Osnaživanje modernizacije s Microsoft programima, ponudama i ekosistemom partnera (završni govor)”

Pridružit će nam se i Bill Martoreli , glavni analitičar u Forresteru, koji će razgovarati o studiji.

Zatim, evo najnovijih Microsoftovih podataka, AI i digitalnih aplikacija koje će vam pomoći u modernizaciji.

Što je novo u podatkovnim, AI i digitalnim aplikacijama

Snowflake partnerstvo proširuje Azure opcije za vaše podatke

Jedna od stvari koje Microsoft najviše osnažuje za klijente je stvaranje partnerstava sa kompanijama koje proširuju vrijednost naše platforme. Pahulja je odličan primjer ovoga na djelu. Imao sam priliku da se pridružim direktorici marketinga Snowflake Denise Persson kako bih razgovarao o tome kako radimo zajedno kako bismo pomogli kupcima da maksimalno iskoriste svoje podatke kako bi pokrenuli transformaciju umjetne inteligencije. Ovakva partnerstva samo su još jedan razlog zašto je Azure najbolji oblak za vaše podatke.

Više izbora — Microsoft Azure AI katalog modela otvorenih i graničnih modela upravo je postao veći s dodacima iz Snowflake, Microsoft Research, Meta, Databricks i još mnogo toga

Snimke ekrana Azure AI kataloga koji prikazuju istaknute modele

Katalog Azure AI modela  sada nudi više od 1600 osnovnih modela (velikih jezičkih modela (LLM) i malih jezičkih modela (SLM)) omogućavajući Azure korisnicima da odaberu najbolji model za svoj slučaj upotrebe. Naš katalog nastavlja da raste, uz dodavanje novih vrhunskih modela, uključujući Snowflake Arctic , Meta Llama 3 , databricks/dbrx-base i databricks/dbrx-instruct , i Microsoftovu Phi-3 porodicu otvorenih modela , najsposobnijih i Dostupni su isplativi modeli malih jezika, koji nadmašuju modele iste veličine i sljedeće veličine u različitim jezičkim, kodnim i matematičkim mjerilima. Novi modeli ne samo da proširuju naš katalog, već i poboljšavaju našu sposobnost da zadovoljimo različite zahtjeve poduzeća.

Azure AI Search sada ima značajno povećan kapacitet skladištenja i veličinu vektorskog indeksa bez dodatnih troškova. Kako bi podržao povećanu potražnju za proširenom generiranjem (RAG) i generativnim AI aplikacijama u velikom obimu, AI Search je drastično povećao granice skladištenja, dajući korisnicima više vektora po dolaru bez ugrožavanja visokih performansi. Sa ovom promjenom, kupci mogu postići veću skalabilnost po nižoj cijeni, vjerovati AI pretraživanju da će se nositi sa svojim velikim RAG radnim opterećenjima i primijeniti napredne strategije pretraživanja za navigaciju po složenim podacima i inovirati na načine koji su dosad bili nezamislivi.

Microsoft najavljuje nove industrijske AI inovacije od oblaka do fabrika

Najavili smo nova rješenja vođena umjetnom inteligencijom za proizvodnju koja imaju za cilj objediniti posjede podataka, poboljšati operativnu otpornost i osnažiti radnike na prvoj liniji pomoću AI kopilota za efikasno ispitivanje podataka i rješavanje problema. Privatni pregled uključuje rješenja za podatke Microsoft Fabric i Microsoft Copilot za Azure AI predložak, koji obećava optimizaciju operacija i ubrzanje AI integracije na globalnim proizvodnim lokacijama.

Od oblaka do ruba, CPU-a do GPU-a i integriranih kola (ASIC-ova) specifičnih za aplikacije, AI hardverski i softverski krajolik se širi impresivnom brzinom. Naš novi izvještaj „Microsoft Azure: Stanje AI infrastrukture“ pomaže vam da budete u toku sa trenutnim stanjem AI, njenim trendovima i izazovima, te da naučite o najboljim praksama za izgradnju i implementaciju skalabilnih i efikasnih AI sistema. Pročitajte inauguracijski blog u našoj novoj seriji Infrastruktura za eru AI za više i preuzimanje izvještaja.

Zrcaljenje u Microsoft Fabric za Azure SQL bazu podataka i Azure Cosmos DB sada u javnom pregledu

Azure SQL Database Mirroring u Microsoft Fabric- u kontinuirano replicira vaše SQL podatke u Delta tabele u Microsoft Fabric-ovom OneLake-u u skoro realnom vremenu. Ova nova funkcija pomaže u izbjegavanju složenih i dugotrajnih procesa izdvajanja, transformacije, učitavanja (ETL) i omogućava brže vrijeme do uvida. Zrcaljenje dodatno smanjuje ukupne troškove vlasništva uz nulte troškove računanja i skladištenja za repliciranje, pomažući vam da brzo i ekonomično odgovorite na promjene u vašem poslovanju.

Uz Azure Cosmos DB Mirroring u Microsoft Fabric-u , možete neprimjetno prenijeti svoje Azure Cosmos DB podatke u OneLake u Microsoft Fabric-u bez ETL-a i uvida u vaše operativne podatke skoro u realnom vremenu, što vam omogućava da brže reagirate na promjene u vašem poslovnom okruženju i tržišnim uslovima.

Microsoft Azure baza podataka za PostgreSQL: Nove AI mogućnosti u Azure AI proširenju i nova usluga migracije

Azure AI ekstenzija u javnom pregledu sada uključuje predviđanja u realnom vremenu za pozivanje modela mašinskog učenja koji se nalaze na Microsoft Azure Machine Learning mrežnim krajnjim tačkama. Ovo je izuzetno korisno za otkrivanje prevara u bankarstvu, preporuke proizvoda u maloprodaji, predviđanja pacijenata u zdravstvu i još mnogo toga. Novost je i prevođenje teksta u realnom vremenu pomoću Microsoft Azure AI Translator za prevođenje teksta iz SQL-a. Ovo olakšava izgradnju inteligentnih višejezičnih aplikacija na Azure bazi podataka za PostgreSQL. Takođe podržava automatsko otkrivanje jezika unosa teksta i filtriranje vulgarnih reči.

Nova usluga migracije koja je sada općenito dostupna pojednostavljuje proces premještanja PostgreSQL baza podataka s bilo kojeg mjesta na Azure. Usluga nudi opcije migracije van mreže i na mreži sa lokalnog servera, AWS RDS za PostgreSQL, Azure virtuelne mašine (VM) i Azure baze podataka za PostgreSQL—jedan server. Usluga pomaže korisnicima da pređu na Azure bazu podataka za PostgreSQL—Fleksibilni server sa lakoćom i samopouzdanjem.

Microsoft Defender za oblak sada podržava Azure Database za MySQL—Fleksibilni server

Zaštitite baze podataka od prijetnji bez utjecaja na performanse ili dostupnost i smanjite rizik od kršenja podataka, napada i neovlaštenog pristupa uz sigurnosno praćenje anomalnih ili sumnjivih aktivnosti. Kupci mogu lako omogućiti Defender za oblak sa Azure portala da počne primati sigurnosna upozorenja i uvide za Azure Database za MySQL—Fleksibilni server i primiti preporuke za ublažavanje potencijalno štetnih prijetnji. Saznajte više o Defenderu za oblak .

Leave a Reply